ექსპერიმენტები

30-11--0001:   ქიმიური ვაკუუმი

კლუბის წევრებმა ჩაატარეს ცდა.მოხარშული კვერცხი დაფარეს ვაზელინით.აიღეს სოდა დაამატას 10%იანი მარილმჟავა.მოარგეს საცობი.8გ ნატრიუმის ტუტეს დაამატეს წყალი.ჩაასხეს ბოთლში წინასწარ მომზადებული ხსნარი და სწრაფად დაუცვეს თავი ვაზელინიანი კვერცხით.კვარცხმა დაიწყო შეწოვა ბოთლის ყელში და ბოლოს ხმაურით ჩავარდა ბოთლში.



30-11--0001:   მყვინთავი კვერცხი

კლუბის წევრებმა ჩაატარეს ცდა:მაღალ ქიმიურ წიქაში ჩაასხეს 60მლ 10% იანი მარილმჟავა და დაამატეს ათმაგი მოცულობის წყალი.მიღებულ ხსნარში ჩაუშვეს კვერცხი 3წთ-ში დაიფარა გაზის ბუშტუკებით და ამოტივტივდა.მცირე ხანში ბუშტუკები მოსცილდა და კვერცხი ისევ ჩაიძირა .



30-11--0001:   ეზოს ცდები

კლუბის წევრებმა სკოლის ეზოში ჩაატარეს ლაბორატორიული ცდები



30-11--0001:   ექსპერიმენტი-- შაბიამანის გაუწყლოება.

კლუბ "ნორჩი ექსპერტების" წევრებმა ჩაატარეს ექსპერიმენტი შაბიამანზე: 5გ.შაბიამანი ჩაყარეს სინჯარაში და შეუნთეს სპირტქურა.მცირე დროში ცისფერი კრისტალები გაუფერულდა.გაცივებულ მოთეთრო ფხვნილს დაუმატეს რამოდენიმე წვეთი გამოხდილი წყალი და დაინახეს რომ ფხვნილმა ისევ ცისფერი შეფერილობა მიიღო.



30-11--0001:   იოდის განსაზღვრა სუფრის მარილში.

იოდი მნივშენლოვან როლს ასრულებს ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონების სინთეზში. იოდის ძირითადი წყაროა გარემო და საკვები პროდუქტები. შესაბამისად, იოდის დეფიციტმა შეიძლება გამოიწვიოს ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციის დარღვევა, რომელიც სერიოზულ პრობლემას შეუქმნის ადამიანის ჯანმრთელობას. დღესდღეობით იოდდეფიციტი გლობალური პრობლემაა. იოდი ბუნებრივად მოიპოვება ნიადაგსა და ზღვის წყალში. იოდის შემცველობა მსოფლიოში განსხვავდება რეგიონების მიხედვით. იოდის მიღება შესაძლებელია იოდის შემცველი პროდუქტების მიღებით, როგორიცაა რძის ნაწარმი, ზღვის პროდუქტები და წყალმცენარეები, ასევე იოდიზირებული მარილით. ხშირად მუსირებს აზრი, რომ იოდიზირებული მარილი უნდა იყოს მოწითალო იოდის შემცველობის გამო. მაგრამ ადამიანმა იოდი უნდა მიიღოს იოდის ანიონის სახით და არა უშუალოდ იოდის, რომელიც ძლიერ ტოქსიკურია. ამიტომ სუფრის მარილს ემატება კალიუმის იოდიდი, რომელიც ასევე თეთრი ფერისაა. მოცემული ექსპერიმენტის საშუალებას გვაძლევს დავადგინოთ მარილში იოდის



30-11--0001:   "სპილოს ხორთუმი"

კლუბ"ნორჩი ექსპერტები"- ს წევრებმა ჩაატარეს ექსერიმენტი,მაღალ მენზურაში ჩაასხეს ჭურჭლის სითხე,დაუმატეს კალიუმის იოდიდი და ბოლოს წყალბადის ზეჟანგის 50% იანი ხსნარი,შედეგი იყო ზალიან ეფექტური.



30-11--0001:   ოქროს წვიმა,ქიმიური ვულკანი

კალიუმის იოდიდისა და ტყვია(II)-ის ნიტრატის წყალხსნარების შერევით გამოიყოფა ნალექი, რომელიც გაცხელებისას წყალში იხსნება, ხოლო შემდგომი გაცივებისას კვლავ გამოკრისტალდება ოქროსფერი მბრწყინავი კრისტალების სახით. მიღებულ ვიზუალურ ეფექტს „ოქროს წვიმას“ უწოდებენ. რეაგენტებად ასევე შეიძლება გამოვიყენოთ ნატრიუმის იოდიდი და ტყვია(II)-ის აცეტატი.



30-11--0001:   რა ფერისაა იოდიზირებული მარილი.

იოდი მნიშვენელოვან როლს ასრულებს ფარისებრი ჯირკვლის ჰორომონების სინთეზში. იოდის ძირითადი წყაროა გარემო და საკვები პროდუქტები. შესაბამისად, იოდის დეფიციტმა შეიძლება გამოიწვიოს ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციის დარღვევა, რომელიც სერიოზულ პრობლემას შეუქმნის ადამიანის ჯანმრთელობას. დღესდღეობით იოდდეფიციტი გლობალური პრობლემაა. იოდი ბუნებრივად მოიპოვება ნიადაგსა და ზღვის წყალში. იოდის შემცველობა მსოფლიოში განსხვავდება რეგიონების მიხედვით. იოდის მიღება შესაძლებელია იოდის შემცველი პროდუქტების მიღებით, როგორიცაა რძის ნაწარმი, ზღვის პროდუქტები და წყალმცენარეები, ასევე იოდიზირებული მარილით. ხშირად მუსირებს აზრი, რომ იოდიზირებული მარილი უნდა იყოს მოწითალო იოდის შემცველობის გამო. მაგრამ ადამიანმა იოდი უნდა მიიღოს იოდის ანიონის სახით და არა უშუალოდ იოდის, რომელიც ძლიერ ტოქსიკურია. ამიტომ სუფრის მარილს ემატება კალიუმის იოდიდი, რომელიც ასევე თეთრი ფერისაა. ჩნდება კითხვა. როგორ დავადგინოთ, არის თუ არა სუფრის მარილი იოდიზირებული?



30-11--0001:   წითელი კომბოსტო და pH-ის ინდიკატორი

ეს ექსპერიმენტი ძალიან კარგი საშუალებაა, დავინახოთ როგორ იფერება სხვადასხვა ხსნარები და ეს ყველაფერი მაქსიმალურად მისაწვდომი იყოს ყველა ადამიანისთვის და თან უსაფრთხო.წითელ კომბოსტო გამოიყენება მასში შემავალი ნივთიერება - ანტოციანის გამო, რომელიც კარგად იხსნება წყალში და სხვადასხვა არეში ფერს იცვლის. წითელი კომბოსტოს გარდა, ph ინდიკატორად, შეგვიძია გამოვიყენოთ ფერადი ხილის წვენი.